در سال ۲۰۱۹، بازار جهانی تجهیزات تست اتوماتیک به ارزش ۶ میلیارد دلار بود. همانطور که روز به روز تجهیزات بیشتری مجهز به مدارهای الکترونیکی میشوند ، نیاز است که عملکرد آنها قبل از نصب یا فروش بازرسی شود درنتیجه انتظار میرود که این بازار بیش از پیش گسترش یابد.
یک سیستم تست اتوماتیک شامل یک ابزار جمعآوری داده (data acquisition) و تشخیص عیب برای تست کردن انواع تجهیزات الکترونیکی و مکانیکی در صنایع مختلف از جمله دفاع و هوافضا، خودروسازی، اتوماسیون صنعتی و … است. سیستم تست اتوماتیک باعث میشود که کاربران نهایی محصولات از نظر عملکرد اطمینان خاطر داشته باشند و درنتیجه خطرات مالی و جانی به شدت کاهش می یابد.
در این مقاله قصد داریم شما را در ابتدا با تست اتوماتیک و مزایا آن آشنا کنیم. پس به شما پیشنهاد میدهیم که تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
سیستم تست اتوماتیک چیست؟
سیستم تست اتوماتیک یا تجهیزات تست خودکار، ماشینهای کامپیوتری هستند که از ابزارهای آزمایشی برای انجام و ارزیابی نتایج تستهای عملکرد و کیفیت بر روی دستگاهها و سیستمهای الکترونیکی استفاده میکنند. همانطور که از نام آن پیداست، این سیستم تجهیزات و فرآیندهای سنتی را خودکار می کند و به حداقل نیروی انسانی نیاز دارند.
بسیاری از دستگاههای الکترونیکی صنعتی و خانگی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند توسط سیستم تست اتوماتیک آزمایش میشوند تا از عملکرد و ایمنی کافی مصرف کننده نهایی که بطور مستقیم و غیرمستقیم از آنها استفاده میکنند، اطمینان حاصل شود.
دستگاههایی که توسط سیستم تست اتوماتیک آزمایش میشوند شامل مدارهای مجتمع (IC)، بردهای مدار چاپی (PCB)، درایوهای دیسک سخت (HDD)، سیستمها و ماژولهای مورد استفاده در صنایع خودرو سازی ، لوازم خانگی، و سیستمهای الکترونیکی و مکانیکی مختلفی که در صنایع هوافضا استفاده میشوند.
سیستم تست اتوماتیک از چه اجزایی تشکیل شده است؟
یک سیستم تست اتوماتیک معمولا متشکل از پنج بخش اصلی است که به شرح زیر است:
- سخت افزار: شامل یک کامپیوترصنعتی و منابع تغذیه، ماژول ارتباطی، ورودی و خروجی دیجیتال و خروجیهای آنالوگ است.
- نرم افزار: برای آزمایش و مدیریت جمعآوری دادهها، ذخیرهسازی، گزارش دهی، رسم نمودار،و تجزیه و تحلیل اطلاعات دریافتی.
- ابزار تست: مانند یک اسیلیسکوپ ذخیره دیجیتالی (DSO)، مولتیمتر دیجیتال.
- پراب تست: که بین یک ابزار تست و یک تجهیز تحت تست ارتباط برقرار میکنند.
البته باید توجه داشت که همه ی راهحلهای تست خودکار از سختافزار، نرمافزار، ابزار تست و پروبهای یکسانی استفاده نمیکنند. این تجهیزات بسته به دستگاهی که توسط مشتری آزمایش میشود و پارامترهایی که نیاز به اندازه گیری دارند، بسیار متفاوت است.
نحوه عملکرد یک سیستم تست اتوماتیک
دادههای خام آنالوگ و دیجیتال توسط تجهیزات جمع آوری داده (DAQ) دریافت میشوند سپس توسط پروتکل های استاندارد شبکه صنعتی به کامپیوتر و کنترل کننده ارسال میشوند و سپس در نرمافزار مانیتورینگ و کنترل تجزیه تحلیل و ذخیره میشوند.این داده ها میتوانند در دیتابیس قرار گیرند و از آنها در گزارشات مورد نیاز جهت پیشبینی خطاها و برنامه ریزی بهتر برای خط تولید و کاهش اتلاف وقت و هزینه در تولید استفاده شوند.
مزایای استفاده از سیستم تست اتوماتیک
هدف کلی سیستمهای تست اتوماتیک این است که اطمینان حاصل شود که دستگاههای الکترونیکی و مکانیکی زمانی که به مصرف کننده میرسند ، همانطور که مورد انتظار است کار کنند درنتیجه از ورود دستگاههای معیوب یا معیوب به بازار جلوگیری میشود.
این سیستم علاوه بر عملیات ذکر شده به تشخیص علت خطا در محصول معیوب نیز کمک میکند، که به سازندگان اجازه میدهد تا قبل از ارسال دستگاههایشان به مشتریان، تنظیمات دقیق و اصلاحات لازم را در خطوط تولید انجام دهند.
سیستمهای تست اتوماتیک همچنین به کاهش زمان آزمایش کمک میکنند و با دیجیتالی کردن و خودکارسازی تجهیزات، روندها و فرآیندهای آزمایشات دستی، در هزینه های شرکتها صرفهجویی زیادی میکنند.
مزایای سیستم تست اتوماتیک عبارتند از:
- کاهش زمان تست و چرخه: اتوماسیون تست با حذف عوامل متغیر از طرف مهندسان، ثابت بودن زمان تست و چرخه را تضمین میکند.
- کاهش یا جلوگیری از خطاهای ورودی داده: اشتباه کردن یعنی انسان بودن، این سیستم با فرض نبود مشکل فنی درتجهیزات ، هر بار آن را درست انجام می دهد.
- استفاده کارآمدتر و مقرونبهصرفهتر از منابع مهندسی موجود: مهندسان میتوانند به جای انجام آزمایشها به صورت دستی، روی مسائل آزمایشی که گاه به گاه پیش میآیند تمرکز کنند.
- تستهای سریعتر و دقیقتر: تست دستی به سرعت و مهارت تکنسین آزمایشگاه بستگی دارد. بنابراین، نتایج فقط به همان سرعت و کیفیت و مجموعه مهارت او وابسته هستند.درصورتی که این سیستم مستقل از مهارت های تکنسین میباشد.
چه صنایع و شرکت هایی از سیستم تست اتوماتیک استفاده می کنند؟
صنایع هوافضا و دفاعی به دلیل تجهیزات الکترونیکی حیاتی و ایمنی که در هواپیماهای نظامی، کشتیها، وسایل نقلیه زمینی و در سلاحها، پرتاب موشک، رادار و سیستمهای ارتباطی بیسیم مستقر شدهاند از خریداران بزرگ این سیستم هستند.
این لوازم الکترونیکی و مکانیکی باید به میزان بیشتری نسبت به الکترونیک در سایر صنایع برای اهداف حیاتی ایمنی و امنیت ملی ارزیابی شوند. به این ترتیب، شرکت های هوافضا و دفاعی زمان و منابع زیادی را برای آزمایش و اعتبار سنجی قبل از نصب صرف میکنند.
اما هوافضا و دفاع تنها صنایعی نیستند که از این سیستم ها استفاده میکنند صنایع زیر نیز از آن برای تست های خود استفاده می کنند:
- ساخت نیمه هادی : تست اتوماتیک برای اندازه گیری سیگنال های خروجی دستگاه های نیمه هادی برای تأیید عملکرد آنها استفاده می شود.
- خودرو و حملونقل: برای ارزیابی عملکرد مدارهای مجتمع مختلف ، از جمله مدارهایی که در سیستمهای پیشرفته کمک راننده (ADAS)، واحدهای ترمز، باتریها، ECU و سایر قطعات مکانیکی که در خودرو نصب میشوند، استفاده میشود.
- لوازم الکترونیکی : برای ارزیابی عملکرد گوشیهای هوشمند و تبلتها، رادیوها، تلویزیونها، لوازم خانگی، بلندگوها، هدفونها، پوشیدنیهای تناسب اندام و موارد دیگر استفاده میشود.
- فناوری پزشکی: که در آن برای آزمایش دستگاههای پزشکی متعدد، مانند مانیتورهای دما، ضربانساز، دفیبریلاتورها، دستگاههای تنفس مصنوعی و تله متری، سیستمهای بازرسی بینایی و دستگاههای مختلف جراحی استفاده میشود.
شرکت بینا ماشین رایان صنعت از سال 1395 مجری پروژه های طراحی و برنامه نویسی سیستم های تست اتوماتیک و مانیتورینگ صنعتی در حال فعالیت میباشد و سابقه اجرای موفق بیش از 40 پروژه اتوماسیون صنعتی و سیستم تست اتوماتیک و مانیتورینگ در صنایع و افتخار همکاری با برندهای صنعتی در حوزه نفت و گاز ، لوازم خانگی ، صنایع معدنی و … را دارد.برخی پروژه های اجرایی به شرح زیر میباشد:
- برنامه نویسی و تجهیز دستگاه تست پیچش
- بروزرسانی و طراحی نرم افزار پرینتر سیستم اسکادا SCADA
- برنامه نویسی نرم افزار تست پلیمر شرکت Mettlerبا قابلیت گزارش گیری و انجام محاسبات
- بروزرسانی تجهیزات و برنامه نویسی مجدد دستگاه تست کشش و خمش Tensile – flaxural –
- برنامه نویسی و تجهیز اتاق تست آبگرمکن برقی و گازی و محاسبه برچسب انرژی
- برنامه نویسی و تجهیز اتاق تست یخچال و محاسبه برچسب انرژی
- برنامه نویسی و تجهیز اتاق آزمون کولر آبی (تست هوادهی و بازده تبخیر) طبق استاندارد ASHRAE
- برنامه نویسی سیستم اتوماتیک تست لنت ترمز
سخن آخر
در این مقاله قصد داشتیم شما را با مفهوم سیستم اتوماتیک تست اشنا کنیم و در انتها به شما گفتیم چه صنایع و شرکتهایی هستند که خواستار استفاده از سیستم اتوماتیک تست هستند. ممنون از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید.